maanantai 31. elokuuta 2015

Pelon kukat

Seuraavaksi esittelen lääketieteessä vielä tunnistamattomien irrationaalisten pelkojen listan täydennyksen. Esittelen myös niiden kukkaterapiassa hyödynnetyt symbolit.

Nämä tutkitut, tunnustetut ja olemassaolevat pelot voivat tiedostamattomana ja hoitamattomana haitata merkittävästi kokijansa elämää. J.Bachin kukkaterapiasta on joidenkin arvioiden mukaan saatu merkittävintä hyötyä oireiden pehmeässä ja järjestelmällisessä kitkemisessä.

SYMBAALIEN PELKO
Tinniens phobia
Symboli: Calendula (kehäkukka)


Symbaalien pelkoa on tiedetty esiintyvän vuosisatoja, ja sen esiintyvyys on aina ollut poikkeuksellisen tiheää esimerkiksi Aasiassa, jossa traditionaaliseen orkesterikokoonpanoon on  kuulunut yksi tai kaksi symbaalien soittajaa. Symbaalikammosta kärsivä herkistyy ajan myötä koville, yhtäkkisille äänille. Hoitamaton symbaalien pelko saattaa tiedostamattomana laukaista pakkoliikkeenomaista ja ennakoivaa hätkähtelyä ja kasvavaa vastenmielisyyttä muitakin soittimia kohtaan.
Tutkimusten perusteella symbaalin poikkeuksellisen pitkä ääniaalto koetaan vanhemmiten alakuloa tuottavana, kun taas nuorempana symbaalin ääni koetaan sitä miellyttävämpänä, mitä terveempi ja nuorempi korvan tuntohermojärjestelmä on. Tuloksia saatiin, kun kolmevuotiaita lapsia laitettiin samaan huoneeseen yli 50-vuotiaiden kanssa ja osallistujille jaettiin kattilan kansia. Nuorempien osallistujien stressinaste laski sitä mukaa, mitä huumaavampi meteli huoneessa oli, kun taas vanhemman tutkimusväen kokemukset olivat päinvastaisia.
Symbaalifobiaa ei voida luokitella samanlaiseksi kuin ilmapallopelko (balloon phobia), sillä toistaiseksi symbaalikammoon ei olla liitetty ilmapallofobiaan yleisenä piirteenä tunnistettua seksuaalista latausta.

KASVOJEN MUODOSTAMISEN PELKO
Faces ubique auxilium phobia
Symboli: Helantius (auringonkukka)


Kasvojen muodostamisen pelosta kärsivä muodostaa kasvonpiirteitä, kasvoja ja ilmeitä
kaikkialla: varjoista, huonekaluista, esineistä, kukista, tapeteista...
Auringonkukka-armeija
Kammo syntyy kokijallaan vasta, kun hän alkaa pitää toistuvia huomioitaan ahdistavana. Fobiasta kärsivä voi muuttua pakokauhuiseksi, jos samanlaisia "kasvoja" ilmaantuu monta yhtä aikaa; oireista kärsivä voi vaikka pyytää, että toinen henkilö peittäisi seinän ornamentin tai pitäisi kirkkaita valoja auki yötä päivää. Pahimmillaan pakokauhu voi muuttua psykoosiksi. Tässä tilassa psykoosipotilas esimerkiksi luulee, että järjestäytynyt armeija seuraa häntä. Osaltaan internet ruokkii tätä ahdistusta, sillä verkossa on tarjolla paljon elottomien asioiden muodostamia inhimillisiä ja ilmeikkäitä "kasvokuvia" tarjolla, mutta pelkohäiriöstä kärsivä ei koe kuvia tarkoituksenmukaisen veikeinä, vaan todisteena jaetusta kyvystä pienen ihmisryhmän kanssa.

Linkkejä: http://www.huffingtonpost.com/2013/05/01/homes-that-look-like-faces_n_3179826.html
http://pulptastic.com/16-flowers-that-look-like-something-else/


KÄTEISEN RAHAN PUUTTUMISEN PELKO
Uncle Donald phobia
Symboli: Rosa (ruusu)
Käteisen rahan puutteen tunteesta voi muodostua vakava ahdistushäiriö, jossa henkilö haalii itselleen seteleitä ja kolikoita. joita kantaa mukanaan. Suomessa käteisen rahan puuttumisen pelko koki piikin Suomen siirtyessä EMU:n eli euron piiriin. Vanhasta markasta luopuminen aiheutti tihenevästi erityisesti keski-ikäisissä miehissä irrationaalista käyttäytymistä, jonka tyypillisimpiä piirteitä oli yleinen sekavuus, pankissa romahtaminen, käteisvarojen tolkuton hamstraaminen ja piilottaminen, kolikoista linnakkeiden rakenteleminen, verkossa pamflettien kirjoittaminen, salaliittoteorioiden kehittely, samanmielisten kanssa kohtaaminen, masennus, vakava nikkeliallergia ympäri kehoa (rahassa uimisen oletettu mahdollisuus), poliittinen liikehdintä, impulsiiviset vallankumousyritykset, mielenilmausten järjestäminen, kansallismielisyys ja fyysinen oirehdinta, jos käteistä ei ole. Käteisen puuttumisen pelon tulkitaan myös liittyvän jonkinasteisen kasvojen menetyksen kokemukseen ja ajatukseen hallinnan täydellisestä puutteesta. Ajatus pelkällä kortilla maksamisesta saa pelosta kärsivän vainoharhaiseksi ja suhteellisuudentajuttomaksi.Tähän asti käteisen puuttumisen pelkoa on J. Bachin kukkaterapiassa hoidettu tuoksuvilla ruusukylvyillä. Menetelmän tulokset ovat vaihtelevia.
Ruusu





VÄÄRIN SYNTYMISEN PELKO

Nativiate virginia mortem phobia
Symboli: Parthenocissus (villiviini)


Väärin syntymisen pelossa henkilö kokee jo ahdistushäiriöksi tai pelkohäiriöksi luokiteltavaa jatkuvaa syyllisyyttä omasta vaikeasta syntymästään. Syyllisyydestä kärsiviä ovat tyypillisesti sellaiset henkilöt, jotka ovat syntyneet ennenaikaisesti, hätäsektiolla, napanuora on jäänyt kaulan ympärille, syntymä on aiheuttanut synnyttäjälle tai syntyneelle vamman, syntyneelle on annettu hätäkaste, synnytys on tapahtunut väärässä asennossa tai syntymää on kuvailtu vanhempien puolesta myöhemmin liian tarkasti, esimerkiksi hajujen tai ulosteen määrän kuvauksella. Väärin syntymisen pelosta kärsivä tuntee voimattomuutta, koska uskoo syntyneensä kirjaimellisesti "väärällä jalalla". Henkilöllä on vahva usko siihen, ettei hän pärjää elämässä, koska ei osaa toimia vaistonvaraisesti tai toimii sen sijaan huomaamattaan vastoin luontoa. J. Bachin kukkaterapia suosittelee hoidoksi säännönmukaista narsissikukilla nenään tuhnuttelua, vertaistukea tai asumispaikan valitsemista villiviiniesiintymän mukaan, joka luo henkilölle tunteen vahvoista ja suojelevista rakenteista ympärillä.

Villiviini

MARSHALL MATHERSIN PELKO


Serra serrae phobia
Symboli: Papaver (unikko)

Marshall Mathersin pelko, tunnistettavammalta nimeltään emineminpelko, esiintyy erityisesti 1980-luvun lopussa ja 1990-alussa syntyneillä henkilöillä, jotka traumatisoituivat suositun räppäri Marshall Bruce Mathersin väkivaltaisista, homovastaisista ja naisvihamielisistä sanoituksista, hänen julkisesta aggressiivisesta esiintymisestään ja jopa löysistä vaatteista, joiden käyttö koettiin normienvastaisena. Myös synkät levynkannet ja transsiin houkuttelevat taustabiitit, joita erityisesti 2000-luvun alussa oli mahdotonta olla huomioimatta, koettiin painavan loukkaavana ja järkyttävänä.
On mahdollista, että Eminemin synkät sanoitukset ja vahvat yhteiskunnalliset terveiset ovat aiheuttanet musiikin kuuntelijassa käsittelemättömien traumojen aiheuttaman stressireaktion, jota on vahvistanut silloisen ympäristön positiivinen ja ennakkoluuloton asenne julkisuuden hahmoa ja hänen musiikkian kohtaan. On myös epäilty, että monille nuorille hyppy hyväntuulisesta "ysäripopista", joita edustivat kenties parhaiten Spice Girls ja Backstreet Boys  yhtyeet, oli liian suuri.
Kuilu Wannabesta ja Backstreet backistä Slim Shady -kappaleen kaunistelemattomaan todellisuuteen aiheutti todistetusti jo omana aikanaan keskustelua.
Yleisen ilmapiirin ollessa laulaja-lauluntekijä Marshall Mathersille suosiollinen, on ollut kenties haastavaa tunnistaa inhon reaktioita tai negatiivisia tuntemuksia. Tällaiset tuntemukset ovat aiheuttaneet kokijassaan myös yllättävää käyttäytymistä, kun musiikkia vastustanut ja turmeltuneena pitänyt onkin yhtäkkiä alkanut omaksua salaa hyljeksimänsä tähden ajatusmalleja. Tämä on aiheuttanut esimerkiksi suurentunutta tarvetta leikkiä moottorisahalla ja kuljettaa terä mahdollisimman lähelle omaa haaroväliä tai sormia. Tämäntyyppisen fobian on epäilty johtuvan myös vahvasta ulkopuolisuuden tunteesta tai poikkeuksellisen varhain kehittyneestä identiteetistä. Hoitamattomana Marshall Mathers-pelko on aiheuttanut henkilölle ristiriitaisuutta esimerkiksi suhteessa feminismiin. Esimerkiksi nuoret naishenkilöt ovat kertoneet kuuntelevansa Eminemiä itkien ja pitävänsä hänen levyjensä koskettelemista syntinä.
Marshall Mathers-pelosta kärsiville on ensisijaisesti suositeltu psykonalyysiä, ja sen lisääntyntyminen on myös huomioitu KELA:n päätösperusteissa. Kukkaterapia on hyvä ottaa jo hoidon alkuvaiheessa mukaan mukaan hoitoon. Suositellut uutteet: nokkonen, raparperi, riittävä määrä jauhettuja unikonsiemeniä.

VUOSIKYMMENTEN PELKO


Centuria anno annoe annoyance phobia
Symboli: Lilium (lilja)

Vuosikymmenten pelosta kärsivä henkilö säikähtää pahanpäiväisesti, jos hän joutuu käsittelemään tai muistelemaan työssään tai vapaa-ajallaan vuosikymmeniä. Tämän on tulkittu johtuvan siitä, että henkilö pelkää jääneensä kaikesta vuosikymmenellään tapahtuneesta, ja sen tyypillisistä vaiheista paitsi. Yleensä tällainen henkilö opettelee pinnallisesti asioita menneisyydestään, esimerkiksi "60-luvun hippiliike" tai "90-luvun teknobileet, yökerho Kerma, Darude" tuntematta asioihin kuitenkaan mitään syvempää yhteyttä. Henkilö, joka on elänyt jonkun merkittävän ajanjakson läpi tai aikana ja kauhistuu sen toteamisesta, ei joko halua muistaa tapahtumia ajanjaksolta tai ei kokenut samaistuvansa kyseisen ajan elämään ja tuntee täten syvää häpeää ja ulkopuolisuutta. Vuosikymmenten pelko rinnastetaan yleensä elämättömyyden pelkoon (vitam vitae phobia) tai vanhenemisen pelkoon (facies pendo phobia).

Lilja




1 kommentti:

  1. Ehdottomasti tunnistin itseni! Kärsin symbaalien ja kasvojen muodostamisen pelosta. Varsinkin, jos symbaaleista muodostuu kasvot, ja ne soivat kovaa, kärsin suunnattomasti. Ysärillä ei koskaan tarvinnut pelätä näin, koska silloin käytiin Kynällä. Huom. Tämä ei ole kirjoittajan kaksimielisyys.

    VastaaPoista