keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Lisäyksiä irrationaalisten pelkojen listaan: versio 2.



VÄÄRIN SYNTYMISEN PELKO

Väärin syntymisen pelossa henkilö kokee jatkuvaa syyllisyyttä omasta vaikeasta syntymästään. Syyllisyydestä kärsiviä ovat tyypillisesti sellaiset henkilöt, jotka ovat syntyneet ennenaikaisesti, hätäsektiolla, napanuora on jäänyt kaulan ympärille, syntymä on aiheuttanut synnyttäjälle tai syntyneelle vamman, syntyneelle on annettu hätäkaste, synnytys on tapahtunut väärässä asennossa tai syntymää on kuvailtu vanhempien puolesta myöhemmin liian tarkasti, esimerkiksi hajujen tai ulosteen määrän kuvauksella. Väärin syntymisen pelosta kärsivä tuntee voimattomuutta ja pelkää epäonnistuvansa kaikessa elämässään, koska uskoo syntyneensä kirjaimellisesti "väärällä jalalla".

VUOSIKYMMENTEN PELKO
Vuosikymmenten pelosta kärsivä henkilö säikähtää pahanpäiväisesti, jos hän joutuu käsittelemään tai muistelemaan työssään tai vapaa-ajallaan vuosikymmeniä. Tämän on tulkittu johtuvan siitä, että henkilö pelkää jääneensä kaikesta vuosikymmenellään tapahtuneesta, ja sen tyypillisistä vaiheista paitsi. Yleensä tällainen henkilö opettelee pinnallisesti asioita menneisyydestään, esimerkiksi "60-luvun hippiliike" tai "90-luvun teknobileet, yökerho Kerma, Darude" tuntematta asioihin kuitenkaan mitään syvempää yhteyttä.

KÄTEISEN RAHAN PUUTTUMISEN PELKO
Käteisen rahan puutteen tunteesta voi muodostua vakava ahdistushäiriö, jossa henkilö haalii itselleen seteleitä ja kolikoita. joita kantaa mukanaan. Suomessa käteisen rahan puuttumisen pelko koki piikin Suomen siirtyessä EMU:n eli euron piiriin. Vanhasta markasta luopuminen aiheutti erityisesti keski-ikäisissä miehissä irrationaalista käyttäytymistä, jonka tyypillisimpiä piirteitä oli yleinen sekavuus, pankissa romahtaminen, käteisvarojen tolkuton hamstraaminen ja piilottaminen, kolikoista linnakkeiden rakenteleminen, verkossa pamflettien kirjoittaminen, salaliittoteorioiden kehittely, samanmielisten kanssa kohtaaminen, masennus, vakava nikkeliallergia, poliittinen liikehdintä, impulsiiviset vallankumousyritykset, mielenilmausten järjestäminen, kansallismielisyys ja fyysinen oirehdinta, jos käteistä ei ole. Käteisen puuttumisen pelon tulkitaan myös liittyvän jonkinasteisen kasvojen menetyksen kokemukseen ja ajatukseen hallinnan täydellisestä puutteesta.

KASVOJEN MUODOSTAMISEN PELKO
Kasvojen muodostamisen pelosta kärsivä muodostaa kasvonpiirteitä, kasvoja ja ilmeitä
kaikkialla: varjoista, huonekaluista, esineistä, kukista, tapeteista...
Kammo syntyy kokijallaan vasta, kun hän alkaa pitää toistuvia huomioitaan ahdistavana. Fobiasta kärsivä voi muuttua pakokauhuiseksi, jos samanlaisia "kasvoja" ilmaantuu monta yhtä aikaa; oireista kärsivä voi vaikka pyytää, että toinen henkilö peittäisi seinän ornamentin tai pitäisi kirkkaita valoja auki yötä päivää. Pahimmillaan pakokauhu voi muuttua psykoosiksi. Osaltaan internet ruokkii tätä ahdistusta, sillä verkossa on tarjolla paljon elottomien asioiden muodostamia inhimillisiä ja ilmeikkäitä "kasvokuvia", mutta pelkohäiriöstä kärsivä ei koe kuvia tarkoituksenmukaisen veikeinä, vaan todisteena jaetusta kyvystä pienen ihmisryhmän kanssa.

MARSHALL MATHERSIN PELKO
Marshall Mathersin pelko, tunnistettavammalta nimeltään emineminpelko, esiintyy erityisesti 1980-luvun lopussa ja 1990-alussa syntyneillä henkilöillä, jotka traumatisoituivat suositun räppäri Marshall Bruce Mathersin väkivaltaisista, homofoobisista ja naisvihamielisistä sanoituksista, hänen julkisesta aggressiivisesta esiintymisestään ja jopa löysistä vaatteista, joiden käyttö koettiin normienvastaisena. On mahdollista, että Eminemin synkät sanoitukset ja vahvat yhteiskunnalliset terveiset ovat aiheuttaneet musiikin kuuntelijassa käsittelemättömien traumojen aiheuttaman stressireaktion, jota on vahvistanut silloisen ympäristön positiivinen ja ennakkoluuloton asenne Eminemiä kohtaan. On myös epäilty, että monille nuorille hyppy hyväntuulisesta "ysäripopista", joita edustivat kenties parhaiten Spice Girls ja Backstreet Boys  yhtyeet, oli liian suuri.

PELKOJEN PELKO
Pelkojen pelko, eli se mitä kaikkein eniten pelkäät, tapahtuu -pelosta kärsivä henkilö pelkää pelkoa, ja koittaa kaikissa tilanteissa väkisin hillitä omia kauhuntunteitaan. Syntyy kierre: koiria pelkäävä ihminen pelkää alati enemmän koiria, koska "koira vainuaa ihmisen pelon ja muuttuu aggressiiviseksi".
Täten koiria pelkäävä ihminen alkaa myös pelätä omaa pelkoaan.
On havaittu, että ihmiset ja eläimet alkavat tuntea kauhua juuri sillä hetkellä, kun heille kerrotaan, että mitään hätää ei ole.

SYMBAALIEN PELKO
Symbaalien pelkoa on tiedetty esiintyvän vuosisatoja, ja sen esiintyvyys on aina ollut poikkeuksellisen tiheää esimerkiksi Aasiassa, jossa traditionaaliseen orkesterikokoonpanoon on  kuulunut yksi tai kaksi symbaalien soittajaa. Symbaalikammosta kärsivä herkistyy ajan myötä koville, yhtäkkisille äänille. Hoitamaton symbaalien pelko saattaa tiedostamattomana laukaista pakkoliikkeenomaista ja ennakoivaa hätkähtelyä ja kasvavaa vastenmielisyyttä muitakin soittimia kohtaan.Symbaalifobiaa ei voida luokitella samanlaiseksi kuin ilmapallopelkoa, sillä toistaiseksi symbaalikammoon ei olla liitetty ilmapallofobiaan yleisenä piirteenä tunnistettua seksuaalista latausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti